Blokken
Luister gratis:
Storytel
30 dagen gratis
BookBeat
60 dagen gratis
Nextory
40 dagen gratis

Blokken

Het boek wordt gezien als een van de grote Nederlandse klassiekers, en terecht. Je komt niet zo vaak een scifi uit die tijd tegen. Het is heel interessant om de fantasie van denkers uit die tijd tegen te komen en te ontdekken dat wat toen als fantasie werd gezien nu werkelijkheid is. Ferdinand Bordewijk heeft ook met dit verhaal grote indruk gemaakt en veel prijzen voor zijn werken gekregen. In Blokken beschrijft hij een zeer georganiseerde samenleving die op efficiëntie is gebaseerd en uiteindelijk ten val komt. Luister gratis naar dit vroege voorbeeld van indrukwekkende sciencefiction.

Samenvatting

In Blokken beschrijft Ferdinand Bordewijk op meeslepende wijze een totalitaire staat die gedoemd is te mislukken. De val van de stad is eigenlijk onvermijdelijk, maar toch jaagt het je de stuipen op het lijf als die eindelijk wordt beschreven. Zijn stempel als schrijflegende komt hierin duidelijk naar voren.

Blokken is door de afstandelijke meedogenloze schrijfstijl tot in onze tijd een meesterwerk. De schrijver voelde de opkomst van zaken waarmee wij nu te kampen hebben en is daardoor tijdloos geworden. Dubieuze politieke bewegingen zijn niet lang daarna werkelijkheid geworden en het boek werd daardoor eigenlijk een voorspelling

Aanrader voor wie?

Het boek doorkruist vele gebieden zoals politicologie, sciencefiction en vormt een spiegel van het tijdsklimaat doordat het de dictaturen van de jaren daarna heeft aangekondigd. Ook de hedendaagse surveillancestaat is erin terug te vinden en het huidig gebrek aan privacy die veel burgers als belastend ondervinden.

Volgens een lezer is deze uitgave praktischer omdat je gelijk drie verhalen van de schrijver in een hebt en vanwege het taalgebruik. Een andere lezer zegt dat wij met dit werk een inkijk krijgen in hoe het vroeger was. Het is een meesterwerk dat nooit weggestopt mag worden.

Luister gratis naar Blokken

Een meesterlijk auteur, zoals velen Ferdinand Bordewijk (1884-1965) omschrijven. Het is geschreven in tijden die niet meer terugkomen en waarin onze overgrootouders hebben geleefd. Dit alles geeft het boek meerwaarde en maakt het tot een ware klassieker. Momenteel is dit meesterwerk 30 dagen gratis via verschillende apps te beluisteren.

Luister gratis:
Storytel
30 dagen gratis
BookBeat
60 dagen gratis
Nextory
40 dagen gratis