Jeugdboeken / Young Adult boeken

Young Adult boeken richten zich in de eerste plaats tot jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het blijkt echter ook dat steeds meer volwassenen zich aangesproken voelen tot deze categorie. Binnen de categorie van jeugdboeken vind je de drie literaire genres terug, met vele subgenres. Al deze genres hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat de plot zich rond de protagonisten, helden of heldinnen, draaien die zich in een moeilijke situatie bevinden en zich eruit moeten zien te redden. De verhalen gaan meestal over herkenbare situaties waar de jongeren van vandaag zich in kunnen terugvinden, waardoor ze als het ware deel gaan uitmaken van het verhaal.

De wrede prins
Eleanor & Park
Grimmige avonturen van Sabrina
De stad van de alchemist
Door jou ben ik mij
De ballade van slangen en zangvogels
De Nevelprins
Het raadsel van alles wat leeft
Kijk naar mij
Het meisje met de vlechtjes
Alleen op de wereld
Het zoekavontuur van Geenhoorn
Ooggetuige
Strandwacht
Niet volgens het script
Ze zien mij niet

Jeugdboeken als hulpbron voor jongeren

Jeugdboeken zijn gericht tot jongeren in hun ontwikkelingsfase en maken onherroepelijk deel uit van de jongerencultuur. De boeken, in tegenstelling tot volwassenenliteratuur, zijn op een heel toegankelijke manier geschreven. Dit betekent echter niet dat het kinderboeken zijn voor zeer jonge lezers. De schrijvers of schrijfsters van hedendaagse young adult boeken gaan geen taboes of sociale hangijzers uit de weg. Ze verwerken het op in verschillende subgenres, maar houden het probleem herkenbaar voor iedere lezer. Op deze manier krijgen gevoelige en moeilijk bespreekbare jeugdproblemen een stem en motiveren ze de jeugdige lezers een mening te vormen en deze te uiten binnen hun vertrouwenskring.

Luister gratis naar Jeugdboeken

Dankzij de huidige technologie en het internet kan je vandaag genieten van het online luisteren naar boeken. Op deze pagina vind je enkele apps waarmee je naar audioboeken kunt luisteren. Alle apps bieden je de mogelijkheid om voor lange of korte tijd gratis naar je favoriete boeken te luisteren. Het enige wat je moet doen is je inschrijven als gebruiker. Eens je bent ingeschreven geniet je meteen van je eerste luisterervaring. Ben je niet enkel fan van jeugdboeken, maar ook van andere genres? Via de luisterboek-app van je keuze vind je alle luisterboeken in het genre dat jij leuk vindt. Schrijf je snel in en start vandaag met luisteren!