Karakter
Luister gratis:
Storytel
30 dagen gratis
BookBeat
60 dagen gratis
Nextory
40 dagen gratis

Karakter

Ferdinand Bordewijk wordt niet voor niks als een van de grootste auteurs van Nederland gezien. Karakter, dat hij samen met August Hans den Boef neerpende, is een onomwonden bewijs hiervan. De kern van het verhaal draait om de ambitieuze Katadreuffe die er alles voor over heeft om advocaat te worden. Hij krijgt echter tegenwerking uit een ongewone hoek; van zijn bloedeigen vader. De man heeft er zo zijn reden voor, maar dat maakt hem niet minder wispelturig. Door het verhaal heen voel je het verdriet dat elke tegenwerking voor de jonge Katadreuffe met zich meebrengt. Je kunt nu 30 dagen gratis naar dit boek luisteren.

Samenvatting

Katadreufe is zoon van een arme ongehuwde moeder die beseft dat hij heel erg hard zal moeten werken om zijn doel te bereiken. Je zou het hem eigenlijk van harte toewensen; hij verdient het. We lezen in Karakter jammer genoeg dat hij een oneerlijke strijd hiervoor moet leveren.

Zijn strijd is oneerlijk, omdat de tegenwerking komt van iemand die veel prestigieuzer is dan hem. Zijn tegenstander is namelijk een machtige deurwaarder die ongelukkigerwijs ook nog zijn bloedverwant is. Het karakter van beide is een belangrijke aanleiding voor de tweestrijd die op zeer liefdeloze wijze wordt uitgevochten.

Aanrader

Karakter is een aandoenlijk verhaal dat iedereen die van een goed boek houdt kan meeslepen in de perikelen tussen een zoon en zijn vader. Het verhaal speelt zich in een vooroorlogse Rotterdam af, maar kan wegens het onwankelbare thema door om het even welke generatie worden gewaardeerd.

F. Bordewijk (1884-1965) was zelf advocaat en dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom het verhaal volgens een lezer zo mooi en gedetailleerd is. Een andere lezer geeft aan dat je het meermaals kan lezen en toch nog nieuwe lagen erin blijf ontdekken. Een goed boek blijft altijd boeiend.

Luister gratis naar Karakter

Minder prettig aan de papieren versie van Karakter is dat het door de schrijfstijl van 1938 wat stroef leest, maar het wordt prachtig voorgelezen. De mogelijkheid om het boek gratis 30 dagen via verschillende luisterboekapps te beluisteren is een geweldig voorpoefje voor heerlijk luistergenot tijdens koude of regenachtige dagen.

Luister gratis:
Storytel
30 dagen gratis
BookBeat
60 dagen gratis
Nextory
40 dagen gratis